Blijf op de hoogte: facebook 1298 | twitter 2200+ | @ nieuwsbrief 5300+

 

Lawrence Cheuk is een drukke student die naast zijn studie Bestuurskunde een bestuursfunctie bekleed bij Jongeren Milieu Actief (al voor het tweede jaar!). Wat doet Lawrence door het jaar heen? Lees hieronder het interview van Nine met Lawrence.

Wat versta jij onder duurzaamheid?

"De betekenis van duurzaamheid is voor velen het zekerstellen van de toekomst van nieuwe generaties zonder dat huidige behoeften in het geding zijn. Terwijl de huidige behoeften niet per se goed zijn. Het individueel transport in auto’s is bijvoorbeeld niet goed maar duurzaamheid maakt daar geen punt van. Daarom hebben we het tegenwoordig niet over duurzaamheid maar duurzame ontwikkeling" legt Lawrence uit.

"Bij JMA bewegen we jongeren om bewuster te leven via milieu of duurzaamheid. We zijn niet alleen bezig met duurzaamheid maar ook met milieuactivisme. Beide zijn namelijk van belang."

Hoe realiseren jullie dit?

"We richten ons op gedragsverandering, dit kan veel te weeg brengen. Duurzaamheid gaat ook over energiegebruik. Met Koelestudenten (een campagne van JMA, red.) voeren we campagne en roepen we op om duurzamer om te gaan met energie. We willen studenten tevens motiveren om over te stappen op groene energie en zonne-energie. We hopen dat dit de norm wordt."

Ze starten binnenkort de 'Eco Crazy 88 studentenbattle'. Het is een tienweekse battle tussen studentenhuizen waarin de studenten 88 duurzame opdrachten krijgen. "Je verduurzaamt je studentenhuis; daarmee bespaar je energie, draag je zorg voor het klimaat, én doe je ook nog eens wat liefs voor de bewoners na jou" valt op de website te lezen. 

Met welke duurzame projecten ben je verder bezig? 

"We hebben bij JMA meerdere voedsel-projecten op scholen lopen. Zo betrekken we op een concrete manier leerlingen bij duurzaamheidsvraagstukken. Op het MBO geven we daarnaast gastlessen over duurzamer voedsel. Ook hebben we het project ‘Green canteen’ waarbij scholieren onderzoek doen over het eten van de kantine. De focus ligt op de herkomst van het eten en of het bijvoorbeeld biologisch is." 

"Niet te vergeten houden we jaarlijks de Underwearrun. In juli renden we door Amsterdam in duurzaam ondergoed, dat was erg tof. Het gehele jaar hebben we overigens de duurzame kleding campagne “Fashion voor the future”. Hierbij gaat het om internationale solidariteit. We maken jongeren bewust van de schadelijke effecten van kleding op het milieu."

In december organiseerden JMA een jongerenreis naar de klimaattop in Parijs om actie te voeren voor climate justice. Op een van de gebruikte spandoeken stond geschreven: 'education is the key'. 

Wat roept duurzaamheid in het onderwijs bij jou op?

"We hebben (met NJR, Groene Generatie en Studenten voor Morgen) het verdrag gesloten voor meer duurzaamheid in het onderwijs."

'Dit verdrag was ondertekend door ruim 40 jongerenorganisaties en werd ondersteund door 50 maatschappelijke partijen. Het verdrag gaat in op een structureel ondersteuningskader voor het onderwijs, waarbij men gebruikt maakt van bestaande initiatieven en kennis over duurzaamheid. Een motie was ingediend en gesteund door de meerderheid van de Tweede Kamer met de oproep dat de Minister en Staatsecretaris van OCW met een voorstel komen over hoe meer duurzaamheid in het onderwijs geregeld kan worden' schreef Lawrence eerder op de blog van JMA

"JMA heeft een eigen educatie tak, we hebben altijd een actieve rol gehad in het onderwijs. Met de werkgroep ‘The Green School’ bieden we lessen en lesmateriaal aan over milieu en duurzaamheid voor het voortgezet onderwijs. Wij zien namelijk dat er een gebrek is aan lesmateriaal over milieuactivisme. De nieuwe generatie moeten we van jongs af aan goed opbrengen."

Tot slot, wat doe je naast je functies met duurzaamheid?

"In mijn dagelijks leven ben ik enorm veel bezig met duurzaamheid. Alles wat ik doe hang ik aan de vraag of het de juiste manier is of de duurzaamste. Dit is niet altijd heel fijn maar wel belangrijk."

 

De warmetruiendag komende vrijdag (5 februari) gaat overigens niet onopgemerkt voorbij voor JMA. Vorig jaar stonden ze voor winkels, dit jaar richten ze zich op studenten. Als je vrijdag op de Uithof bent in Utrecht, ga dan op de foto met de grote groene trui en maak kans op duurzame cadeaus.

Bron: JMA Blog

Groene Generatie Pro

ASSESS

Sustainability Assessments

Hoe goed ben jij voorbereid op de uitdagingen van morgen? Binnenkort weet je het. Groene Generatie NL ontwikkelt de Personal Sustainability Assessment Toolkit. Klik voor meer.

GIDS

ToekomstBehendig.nl

Waar vind je het onderwijs van morgen? Waar gaan je kinderen straks naar school en met welke studie ga jij het maken? Wij weten het al... lees verder