Blijf op de hoogte: facebook 1298 | twitter 2200+ | @ nieuwsbrief 5300+

(Bron: VeraDuivenvoorden.nl)

Een nieuw jaar bekent dat er een nieuwe editie van de SustainaBul aan komt! Op 20 mei wordt bekend welke hogeschool of universiteit zich het duurzaamst mag noemen. Voor het vijfde jaar stelt Studenten voor Morgen deze ranglijst op. In de loop der jaren veranderde de focus en werden vragen aangescherpt. De SustainaBul werd steeds bekender en dong mee voor de beste duurzame actie van 2015. In dit interview vertelt voorzitter Josefine Rook wat de SustainaBul is en hoe het werkt.


De SustainaBul is in 2012 opgestart om het duurzaamheidsgehalte van het hoger onderwijs in kaart te brengen. Elk jaar neemt het aantal deelnemende onderwijsinstellingen toe, afgelopen jaar waren dit er eenentwintig. Hoewel alle ‘reguliere’ universiteiten mee doen, is het nog lastig om alle hogescholen mee te krijgen. Zo weten nog niet alle instellingen af van het bestaan van de SustainaBul.

Een andere reden is dat ze het vaak eng vinden om bekritiseerd te worden, laat Josefine weten. “Vooral als ze voor de eerste keer mee doen of nog niet zoveel bezig zijn met duurzaamheid. Toch zijn de onderwijsinstellingen vaak heel positief. Ze vinden het leuk dat dit volledig door studenten wordt georganiseerd. Verduurzamen met studenten is belangrijk, aangezien het hun grootste belangengroep is.”

Succes
“Het is fijn om te zien dat de SutainaBul serieus wordt genomen. Universiteiten en hogescholen hebben de ambitie om elk jaar beter uit de ranking te komen. Zo stond de VU er in 2014 niet zo goed voor (plek 15, red.), maar heeft veel verbeterd en kwam afgelopen jaar op nummer drie. De VU kreeg de prijs voor grootste stijger.”

Dit succes kan te danken zijn aan het nauwe contact dat bestuurslid Hoger Onderwijs Jasmijn Verbeek onderhoudt met de instellingen. Josefine legt dit uit: “Als ze ons uitnodigen voor een gesprek over hoe ze duurzamer kunnen worden, gaan we daar op in. We betrekken de onderwijsinstellingen ook in het opstellen van de vragenlijst. We organiseren altijd evaluaties en feedbacksessies. Wel vinden ze het fijn om elk jaar relatief dezelfde vragenlijst te krijgen, we veranderen dan ook hooguit tien tot vijftien procent van de vragen. Zo is er ook sprake van continuïteit.”


Verbeterpuntje voor het hoger onderwijs

“Transparantie komt niet voor als vraag in de lijst, maar is wel van groot belang. Voor elk antwoord dat de instelling geeft moet namelijk bewijs worden geleverd. Soms zijn documenten niet online te vinden, dat is zonde. Aan de transparantie kan nog gewerkt worden.”


Het proces

“Aanmelden kan het hele jaar door. De eerste vragenlijst wordt in februari verspreid onder de deelnemende instellingen. Dan kijken de rankers de antwoorden na en geven feedback. Afgelopen jaar hadden we maarliefst vijfentwintig studenten die vrijwillig de ingevulde vragenlijsten beoordeelden. We trainen ze vooraf om dit objectief te doen.”

“Op de Dag van de Duurzaamheid reiken wij vervolgens de bullen uit. Vijftien onderwijsinstellingen krijgen een oorkonde: vijf gouden, vijf zilveren en vijf bronzen. De deelname is overigens gratis en kan dus geen drempel zijn.”

Hoe scoorde jouw universiteit of hogeschool in 2015? Vind het op:
http://www.studentenvoormorgen.nl/uitslag-2015/

Groene Generatie Pro

ASSESS

Sustainability Assessments

Hoe goed ben jij voorbereid op de uitdagingen van morgen? Binnenkort weet je het. Groene Generatie NL ontwikkelt de Personal Sustainability Assessment Toolkit. Klik voor meer.

GIDS

ToekomstBehendig.nl

Waar vind je het onderwijs van morgen? Waar gaan je kinderen straks naar school en met welke studie ga jij het maken? Wij weten het al... lees verder