Blijf op de hoogte: facebook 1298 | twitter 2200+ | @ nieuwsbrief 5300+

Bron: Carl030NL 

Rimkje Taylor is educatiemedewerker bij Utrecht Natuurlijk. Ze werkt al zeven jaar op de Griftsteede, sinds kort ook de werkplek van Groene Generatie. Nine sprak Rimkje over hoe haar werk nauw samenhangt met duurzaamheid.

Utrecht Natuurlijk levert zowel lessen als lesmateriaal in natuureducatie. ‘Stichting Utrecht Natuurlijk brengt de natuur dichtbij en maakt Utrecht groener, gezonder en duurzamer voor alle Utrechters’ valt op de website te lezen. Deze motivatie valt duidelijk te merken bij Rimkje. En het resultaat is zichtbaar: “Van de 133 scholen die hier in de buurt zitten, nemen 100 iets af. Sommigen nemen een keer een leskist, anderen zijn erg actief”, legt Rimkje uit.

Voor kinderen
Er komen veel klassen langs bij Rimkje. “In het basisonderwijs hebben we voor alle leergroepen een aanbod. Groep 1-2 volgt bijvoorbeeld het kabouterpad of zaait een zaadje. Groep 3-4 gaat de tuin meer verkennen, ze planten zowel sla als dat ze het oogsten. Belangrijk hierbij is dat ze groei zien en weten waar ons eten vandaan komt. Groep 5-6 kan zelfs elke week tuinieren.”

“Ik vind het fantastisch dat kinderen de intrinsieke motivatie hebben om de wereld te verkennen. Niets is leuker dan om een worm te onderzoeken en om zo achter de wereld van de worm komen.”

Dieren
Daarnaast besteedt Utrecht Natuurlijk ook aandacht aan de dierenwereld. “We laten kinderen zien dat we onderdeel zijn van de natuur. Zo laten we kinderen vergelijkingen maken tussen diverse dieren en zichzelf. Hoe verschillen we van elkaar? Eén les gaat over hoe dieren overleven in de winter. Hierbij maken we de verbinding met hoe we dat zelf doen. Het hangt overigens van de klas af hoe diep we gaan. We bespreken welke gevolgen ons gedrag heeft en welke keuzes je daarin kunt maken. Die verbinding is belangrijk. We plaatsen het in handelingsperspectief en zijn vooral positief.”

“De bewondering en verwondering van kinderen voor de wereld om hun heen, vind ik erg leuk. Bijvoorbeeld wanneer ze diverse kringlopen leren kennen. Ook de bijenlessen die we geven zijn heel bijzonder. Er is een nieuwe wereld die dan open gaat.”

Volwassenen
“We hebben een educatieve rol voor alle bezoekers. Dit mag nog wel meer in het programma, zoals bijvoorbeeld een lezing of workshop. Zondag organiseerden we een wintermarkt. Er stonden diverse informatiestands voor ouders zoals over biologische make-up en over het isoleren van je huis. Daarnaast waren er duurzame eet-tentjes. Leuk was dat kinderen een duurzaamheidsscan konden doen over de kinderboerderij.”

“Sinds kort werk ik ook als wijkadviseur. Hiermee ondersteun ik duurzame en groene initiatieven en koppel ik mensen aan elkaar. Zo was er de bewonersavond over slim en duurzaam wonen. Ik noem mezelf graag een groen-makelaar. Het leuke is dat ik hierdoor in contact kom met nieuwe mensen. Op de Griftsteede komen namelijk vooral klassen en gezinnen.”

Team
“Duurzaamheid is belangrijk in de visie van het educatieteam van Utrecht Natuurlijk, maar niet op een belerende of activistische manier. We willen duurzaamheid vooral inzichtelijk maken. We doen ook mee aan nationale dagen als de boomplantdag en Dag van de Duurzaamheid.”

Op school
“Hoe duurzaamheid besproken wordt verschilt per school. Sommige kinderen benoemen al gelijk CO2. Het verschilt vooral per leerkracht of ze aandacht aan duurzaamheid besteden in hun les. We geven kijktips mee aan docenten, bijvoorbeeld van Schooltv. Daar leren kinderen al veel van.”

Persoonlijke leefstijl
“Naar mijn idee krijgt duurzaamheid tegenwoordig meer aandacht. Ik ben stagiar geweest bij Jongeren Milieu Actief. Toen lag de nadruk op bewustwording. Zo organiseerden we dat middelbare scholen de weddenschap aan gingen om CO2 te besparen. Daarnaast stopten we bijvoorbeeld een baksteen in stortbak van het toilet of plakten we een sticker op de lichtknop. Nu ligt de nadruk meer op het handelen, iedereen weet er al iets van af. Dat merk ik ook op mijn werk.”

“Practice what you preach. Zo doe ik mijn best om bewuste keuzes te maken. Het is eerlijker om hier ook in je werkleven mee om te gaan. Hier voel ik mij ook goed bij.”

Groene Generatie Pro

ASSESS

Sustainability Assessments

Hoe goed ben jij voorbereid op de uitdagingen van morgen? Binnenkort weet je het. Groene Generatie NL ontwikkelt de Personal Sustainability Assessment Toolkit. Klik voor meer.

GIDS

ToekomstBehendig.nl

Waar vind je het onderwijs van morgen? Waar gaan je kinderen straks naar school en met welke studie ga jij het maken? Wij weten het al... lees verder