Blijf op de hoogte: facebook 1298 | twitter 2200+ | @ nieuwsbrief 5300+

 

Op donderdag 31 maart 2016 vindt er een ronde tafel plaats in de Tweede Kamer. De politici van in ieder geval PvdD, D66, SP en PvdA hebben hierom gevraagd. Zij willen graag van ons horen hoe het verdrag, dat we met hen sloten, het beste een vervolg kan krijgen.

De bijzondere procedure in de Tweede Kamer is openbaar en vindt plaats in de Klompézaal van 15:00 tot 17:00. (link)

"Bezoekers kunnen zich aanmelden bij de ingang Lange Poten 4. Zij dienen een legitimatiebewijs mee te nemen. Bij de ingang worden ze gecontroleerd (zoals op een vliegveld). Het kan soms druk zijn, dus ik adviseer ze om ruim op tijd te komen."

 

Onze inzet

Het is inmiddels ruim anderhalf jaar geleden dat we het verdrag met de Kamer sloten. Het daarop volgende onderzoek bood diverse handvatten om bestaande netwerken te versterken door maximaal op zoek te gaan naar de vraag in en rondom het onderwijs. Helaas besloot het kabinet om enkel de aanbeveling - het onderzoek over een aantal jaren herhalen - over te nemen.

Ondertussen zetten we samen met Het Groene Brein (Rootz), Studenten voor Morgen, (voormalig) jongerenvertegenwoordigers, Rotterdam Vakmanstad, Missing Chapter Foundation, Maurits Groen, Duurzame PABO, DJ Salto en diverse anderen een denktank op om de aanbevelingen uit het onderzoek om te zetten naar een breed gedragen plan van aanpak.

Toen kwam er de bijzondere procedure, aangevraagd door de genoemde politieke partijen, waardoor we het ontwikkelen van dat plan versnelden. Het concept daarvan leggen we morgen voor aan de Kamer. Het is gebaseerd op de volgende drie punten:

 

  Wat Hoe & wie
1    Ophalen vraag en actieve bemiddeling naar aanbod Competente makelaars
2    Informatievoorziening en trends Redactie & website/gids
3    Landelijke en regionale dialoog

De verbinder & ambassadeurs

 

Note: De organisatie en financiering hiervan moet zo 'lean en agile' mogelijk, waarbij er maar 1 resultaat centraal staat: docenten/studenten die zich geholpen voelen om met duurzaamheid aan de slag te kunnen.

 

Het programma

Er zijn twee rondes met iedere keer 4 of 5 sprekers, die 5 minuten hebben om de Kamer hun perspectief te geven. Naast de organiserende Kamerfracties zullen ook Groenlinks en (mogelijk) de VVD aanschuiven.

Ronde 1  

Max van Deursen (jongerenvertegenwoordiger)
Josefine Rook (voorzitter Studenten voor Morgen)
Arjen Wals (Professor Transformative Learning for Socio-Ecological Sustainability, Wageningen University)
Antoine Heideveld (Directeur Het Groene Brein)

Ronde 2

Ties Mouwen (lid Young Club of Rome, Worldconnector)
Arjanne Lagendijk (Directeur NMCX centrum voor duurzaamheid)
Wietse van der Werf (initiatiefnemer Sea Ranger Service)
Gini Manting (Raad van Advies en Inspiratie van IKcircuLEER)

Gerben de Vries (Marnix Academie, PABO)
Thijs Struijk (Groene Generatie NL)

 

Groene Generatie Pro

ASSESS

Sustainability Assessments

Hoe goed ben jij voorbereid op de uitdagingen van morgen? Binnenkort weet je het. Groene Generatie NL ontwikkelt de Personal Sustainability Assessment Toolkit. Klik voor meer.

GIDS

ToekomstBehendig.nl

Waar vind je het onderwijs van morgen? Waar gaan je kinderen straks naar school en met welke studie ga jij het maken? Wij weten het al... lees verder