Blijf op de hoogte: facebook 1298 | twitter 2200+ | @ nieuwsbrief 5300+

biomimicry

                                                         [Foto: http://biomimicry.net/]

Dat duurzaamheid in de kern om innovatie draait, blijkt tijdens een bijeenkomst over biomimicry. Dit is een innovatiemethode waarbij de natuur als inspiratiebron wordt gebruikt. Wil je écht out-of-the-box denken, kijk dan naar oplossingen die de natuur heeft bedacht voor menselijke problemen.

“Duurzaamheid betekent toekomstbestendig zijn”, aldus Ylva Poelman; specialist op het gebied van innovatie, bionica en peoplemanagement. Het betekent nieuwe, innovatieve oplossingen vinden voor de uitdagingen die zich nu en in de toekomst voor gaan doen. Uitdagingen waarbij we noodzakelijkerwijs de impact op het milieu moeten verkleinen. Biomimicry faciliteert het leren en nabootsen van natuurlijke vormen, processen en ecosystemen, zodat we duurzamere en gezondere technologieën kunnen ontwerpen en creëren.

Willen we gebouwen energie-efficiënt maken, dan kunnen we veel leren van de luchtcirculatie en architectuur in termietenheuvels. Plakband is geïnspireerd op gekko's. Het idee voor de vormgeving en techniek van grijpsystemen voor fijne of gevoelige voorwerpen, komt voort uit de vinnen van vissen. Een badpak waarmee je sneller zou kunnen zwemmen (inmiddels alweer achterhaald) is geïnspireerd op de samenstelling van de huid van een van de snelste vissoort: de haai.

Kijk nieuwe ideeën af van de natuur. Zo hielden wij een sessie voor nieuwe productverpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan een cocon, boomschors of de schaal van eieren. Daarbij kwamen we op het idee om melkpakken van kleur te laten veranderen wanneer de melk erin niet langer houdbaar is. Men zou stoffen in de melkpakken kunnen verwerken, die reageren op het zuurgehalte van de melk erin. Het was erg verrassend om op deze manier te brainstormen.

Wij kunnen nog zoveel leren van de uitvindingen van de natuur. Laten we hier gebruik van maken! We hoeven het wiel immers niet opnieuw uit te vinden. Dit is een goede manier om kinderen naar de natuur te laten kijken en om hun creativiteit te stimuleren. Het zou goed passen in het onderwijs van morgen!

Kijk voor meer informatie op www.denatuuralsuitvinder.nl of lees het boek De Natuur Als Uitvinder.

natuur als uitvinder 

Groene Generatie Pro

ASSESS

Sustainability Assessments

Hoe goed ben jij voorbereid op de uitdagingen van morgen? Binnenkort weet je het. Groene Generatie NL ontwikkelt de Personal Sustainability Assessment Toolkit. Klik voor meer.

GIDS

ToekomstBehendig.nl

Waar vind je het onderwijs van morgen? Waar gaan je kinderen straks naar school en met welke studie ga jij het maken? Wij weten het al... lees verder