Blijf op de hoogte: facebook 1298 | twitter 2200+ | @ nieuwsbrief 5300+

Hak van Nispen is de directeur van Eco-Schools. Ecoschools is een internationaal kenmerk voor duurzaam onderwijs. Zij leveren tevens lesmateriaal over diverse onderwerpen aan basis- en voortgezetonderwijs en het MBO. Hij vertelde ons hoe hij naar duurzaam onderwijs kijkt.

“Eco-Schools zorgt ervoor dat leerlingen zelf op zoek gaan naar duurzaamheidsvraagstukken en zelf met oplossingen komen. Door te werken aan oplossingen die ze zelf realiseren ontstaat inzicht en het gevoel dat ze met hun oplossingen wel het verschil maken (wat ook zo is!). Door ze actief in het proces te ondersteunen met heldere stappen ontstaat de verandering, een verandering die ook geborgd wordt in het curriculum.

“Zonder duurzaamheid is er geen goed onderwijs. Duurzaamheid is verweven met het onderwijs en de vragen van de samenleving. Duurzaamheid helpt leerlingen/studenten ook in het circulair denken en systeem denken. Om duurzaamheid in het onderwijs in te voeren moet je het systeem aanpassen en dus verder gaan dan een leuk project. (maar die leuke projecten zijn wel nodig binnen het systeem). Eco-Schools helpt bij deze verandering.

 “Op dit moment struikelen scholen over goede lespakketten, te bezoeken locaties of commerciële aanbiedingen. Omdat er overdaad is weet de directeur/docent niet waar te beginnen en blijven velen maar trouw aan de methodes. Duurzaam Onderwijsgids helpt leerlingen, ouders (en scholen) in het vinden van scholen die duurzaamheid als kernelement voor de toekomst serieus nemen.”

Groene Generatie Pro

ASSESS

Sustainability Assessments

Hoe goed ben jij voorbereid op de uitdagingen van morgen? Binnenkort weet je het. Groene Generatie NL ontwikkelt de Personal Sustainability Assessment Toolkit. Klik voor meer.

GIDS

ToekomstBehendig.nl

Waar vind je het onderwijs van morgen? Waar gaan je kinderen straks naar school en met welke studie ga jij het maken? Wij weten het al... lees verder