Blijf op de hoogte: facebook 1298 | twitter 2200+ | @ nieuwsbrief 5300+

maurits

Maurits Groen  [Foto door Vera Duivenvoorden]

Een paar maanden geleden interviewde ik (Nine) Josefine Rook over de SustainaBul. Afgelopen vrijdag was het de grote dag, de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs! Een dag waar wij van Groene Generatie heel trots op zijn, trots op het bestuur van Morgen die zo’n groot effect heeft op het onderwijs. De dag waarop de koplopers van het onderwijs in het zonnetje worden gezet en de anderen worden gemotiveerd om zich in te zetten voor de befaamde bul.

Twintig mei is een belangrijke dag, omdat de meest duurzame Hoger Onderwijs Instelling van Nederland bekend gemaakt wordt. Alle twintig deelnemende onderwijsinstellingen waren uitgenodigd, evenals studenten en werknemers uit verschillende branches. Dit creëerde een innoverende dynamiek. Ik heb dan ook veel interessante gesprekken gehad met vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen, studenten en Maurits Groen.

De dag werd gevuld met inspirerende sprekers. Zo sprak de winnaar, Universiteit Wageningen over hun integrale duurzaamheidsbeleid, waarbij ze niet alleen letten op het faciliteren maar ook stimuleren op goed gebruik hiervan. Zonder het duurzaam handelen van studenten en medewerkers heeft het faciliteren geen effect. Dit is een goed voorbeeld dat duurzaam onderwijs verder gaat dan de collegezalen, het gaat ook om het bewust maken en uitdragen van duurzaamheid. Dat vind ik zo sterk aan WUR, zij staan voor duurzaamheid en zorgen dat dit op vele vlakken terugkomt. Als je aan de WUR studeert ben je bekend met dit duurzame streven. Een ambitie die de SustainaBul poogt te stimuleren bij vele onderwijsinstellingen.

Een streven waarvan ik hoop dat velen het van de daken zullen schreeuwen. Zo hoop ik dat er bij elke instellingen een bevlogen persoon wordt aangesteld, iemand die geen muren ziet en duurzaamheid uiterst serieus neemt. Een duurzame campus is voor mij een instelling die de studenten uitdaagt. Studenten zijn kritisch en willen in discussie gaan, tegelijkertijd zijn ze (met name in hun eerste jaar) vormbaar. Het is de groep die je kunt triggeren, inspireren en aanzetten tot duurzamer gedrag.
Staan de nummer twee en drie, Universiteit Eindhoven en Universiteit Utrecht, over vijf jaar ook bekend als duurzame universiteiten? Zouden ze dit bewust uitdragen en meegeven aan hun studenten?

rankers

De Rankers  [Foto door Vera Duivenvoorden]

Leuk aan deze dag was, naast de vegetarische catering, de diversiteit aan mensen. Er waren mensen van uiteenlopende leeftijden, interesses en achtergronden. Het programma was daarbij ook divers. In één ronde dachten we na over hoe we leerlingen bewust kunnen maken over plastic scheiden. Het blijkt namelijk een effectieve manier te zijn om te zorgen dat huishoudens afval scheiden. Ook waren er sessies over diverse Green Office’s, de Fossil Free beweging en Groene ICT. Naast deze interactieve rondes, stonden Maurits Groen en Dolf Janssen op het podium. De één met een hartverwarmend en activerende noot, de ander voor een luchtige en humoristische afwisseling. (Tip van Maurits: maak Ecosia de standaard zoekmachine van je browser en plant bomen door te internetten!)

Al met al was het een inspirerende dag. Een dag waar niet alleen ik, maar ook vele hoger onderwijsinstellingen wat van hebben opgestoken. Om zo met nieuwe energie en geprikkelde passie het onderwijs te gaan verduurzamen.

Bekijk de uitslag van de SustainaBul op: http://www.studentenvoormorgen.nl/uitslag-2016/

Groene Generatie Pro

ASSESS

Sustainability Assessments

Hoe goed ben jij voorbereid op de uitdagingen van morgen? Binnenkort weet je het. Groene Generatie NL ontwikkelt de Personal Sustainability Assessment Toolkit. Klik voor meer.

GIDS

ToekomstBehendig.nl

Waar vind je het onderwijs van morgen? Waar gaan je kinderen straks naar school en met welke studie ga jij het maken? Wij weten het al... lees verder