Blijf op de hoogte: facebook 1298 | twitter 2200+ | @ nieuwsbrief 5300+

Interview met Mirjam van der Laan – ROC Midden Nederland

Met de Nationale Jeugdraad geef ik, Nine, gastlessen over duurzaamheid door het hele land. We hebben meerdere lessen verzorgd op het ROC Midden Nederland in Utrecht, en blijven verzoeken krijgen. Zo raakte ik aan de praat met Mirjam van der Laan. Zij is docent burgerschap en vindt duurzaamheid belangrijk. Zo belangrijk dat ze er een module binnen marketing over heeft opgezet, om op die manier haar leerlingen voor te bereiden op de nieuwe uitdagingen van de arbeidsmarkt.

In dit interview vertelt ze ons over haar beweegredenen en ervaringen: “Het is begonnen bij mezelf, ik ben met duurzaamheid bezig sinds ik student ben. Zo zat ik bij studentenverenging spontaan, waarbij we sociale vrijwilligersprojecten opzetten. Door veel in de natuur te zijn, lag mijn interesse in natuurbehoud en klimaatverandering. Ik draag alleen tweedehands kleding, eet vegetarisch, teken petities en koop geen wegwerpflesjes water."


Verduurzaming binnen burgerschap

“Ik geef les op een economische opleiding, maar ik merkte bijvoorbeeld dat de studenten niks over TTIP wisten. Ik vind het heel belangrijk om ze dat soort dingen mee te geven. Er wordt ze nog weinig geleerd over duurzaam ondernemen. Het leeft nog te weinig. Ik geef lessen burgerschap waarin ik ruimte heb om een lessenserie over duurzaam ondernemen te ontwerpen. Ik behandel de circulaire economie, ethiek en bedrijven die een duurzamere aanpak hebben. Nu krijgt de sprint groep van niveau 4 de lessen. We gaan het groter trekken met het keuzevak Duurzaamheid en Beroep.

Uit persoonlijke interesse heb ik de module ontwikkeld. Veel doe ik in mijn eigen tijd, omdat ik het belangrijk vind. Afgelopen jaar en dit jaar heeft ook een andere docent de lessen gegeven. Het is mooi om te zien dat anderen ook enthousiast worden.

Bij duurzaamheid denken andere docenten aan mij, ze sturen linkjes en artikelen door als ze iets tegenkomen over duurzaamheid. Het is leuk om mensen te activeren en inspireren. Het is iets wat dicht bij me ligt."


Actieve studenten

“Er komen veel reacties van studenten, ze hebben goede ideeën. Bij mijn les zit een grote opdracht: ze moesten een bedrijf interviewen en een duurzaamheidsprobleem oplossen. Het gaat verder dan die opdracht, ik merk dat studenten verder kijken. Ze hebben ook bedrijven geïnspireerd die ze interviewden. Ik ben benieuwd wat de studenten er volgend jaar mee doen.

Dit zijn dingen die gaan over je eigen leven, wat je direct om je heen ziet. De studenten interviewden hun baantje of stage, zo zien ze dat duurzaamheid dicht bij huis kan zijn. Het moet voor de studenten echt zijn, het moet zichtbaar zijn. Duurzaamheid is de transitie van dit moment, wat er nu gebeurt in de buitenwereld.

Leerlingen hebben aangeven dat ze het belangrijk vinden om meer over duurzaam ondernemen te leren. Ik leg ze ook uit waarom het belangrijk is. Als ze gaan werken moeten ze weten wat duurzaamheid is. Ik merk dat het echt aanslaat bij de studenten.

Een student gaat stage lopen op de marketingafdeling. Haar plan is om een boek te maken over de duurzame projecten van het ROC MN. Ik ben blij om te zien dat er leerlingen zijn die aangeven dat ze willen leren over duurzaam ondernemen."


Grotere schaal

“Een vak geven is eigenlijk niet genoeg. Hopelijk komt duurzaamheid in alle vakken terug, je kan immers alles op een duurzame manier doen. Ik wil zelfstandig ondernemer worden, om me te richten op duurzaamheid in het onderwijs. We moeten die kant op.

Ik wil meer bezig zijn met wat dicht bij mij ligt. Op deze manier kan ik wat betekenen. Er komt een nieuw keuze vak, ‘duurzaamheid in beroep’ dit is een mooie start voor duurzaamheid in het onderwijs."

Groene Generatie Pro

ASSESS

Sustainability Assessments

Hoe goed ben jij voorbereid op de uitdagingen van morgen? Binnenkort weet je het. Groene Generatie NL ontwikkelt de Personal Sustainability Assessment Toolkit. Klik voor meer.

GIDS

ToekomstBehendig.nl

Waar vind je het onderwijs van morgen? Waar gaan je kinderen straks naar school en met welke studie ga jij het maken? Wij weten het al... lees verder