Blijf op de hoogte: facebook 1298 | twitter 2200+ | @ nieuwsbrief 5300+

Duurzaamheid en onderwijs in 50 seconden

(Credits: Creative Beards, Joris Putman en Thijs Struijk)

downArrow

Eerst even de naam verklaren. Duurzaam onderwijs, het klinkt niet heel spannend en vraagt wellicht enige toelichting. Daarom is er bovenstaand filmpje. Het gaat over duurzaam leren samenleven en werken. Dit is volgens velen de grootste uitdaging van nu. 

Hoe voorzie je (als mens, samenleving, land etc) in de eigen levensbehoeften en geneugten én tegelijkertijd in die van toekomstig 'leven' hier en elders.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is zo'n begrip waar iedereen wel eens mee worstelt. Wat betekent het nu eigenlijk? Wanneer is iets duurzaam? En welke claims zijn terecht? Duurzaamheid is een ontwikkeling. Een ontwikkeling die we als samenleving inzetten om toekomstige generaties (hier en daar) dezelfde vrijheid en toegang tot primaire levensbehoeften te bieden als onszelf.

Onderwijs

Leren leren, vakmanschap, kennisvraagstukken, denken in systemen, kunnen samenwerken, reciprociteit, innovatie, keuzes maken, 21st Century Skills, verantwoordelijkheid nemen en kritisch denken, dat zijn de competenties die we nodig zullen hebben, 'als we een andere keuze maken'.

De transitie die we samen maken

Bewustzijn

De eerste stap voor duurzame ontwikkeling is bewustzijn of inzicht. Inzicht in het complexe systeem aarde, waarbinnen we leven. Vaak is het een kwestie van kennis, een levenservaring, inspiratie of het volgen van wat anderen doen om tot inzicht te komen. Het internet kan belangrijk zijn voor het delen van deze inzichten. 

Leren doen

Kennis of inzicht is weliswaar de eerste stap, maar betrokkenheid is de volgende. De stap van het denken naar het doen maken is een grote uitdaging.

Juist daar speelt leren een grote rol. Leren doen.

Blij zijn met kleine stapjes

Duurzaamheid is ook blij kunnen zijn met kleine stapjes. Uiteindelijk maken die vele kleintjes, hele grote stappen mogelijk. Begin met de dingen die jij kunt realiseren en schaal daarna je succesverhalen op. En durf fouten te maken, niemand heeft de waarheid in pacht.

 

 

Groene Generatie Pro

ASSESS

Sustainability Assessments

Hoe goed ben jij voorbereid op de uitdagingen van morgen? Binnenkort weet je het. Groene Generatie NL ontwikkelt de Personal Sustainability Assessment Toolkit. Klik voor meer.

GIDS

ToekomstBehendig.nl

Waar vind je het onderwijs van morgen? Waar gaan je kinderen straks naar school en met welke studie ga jij het maken? Wij weten het al... lees verder