Blijf op de hoogte: facebook 1298 | twitter 2200+ | @ nieuwsbrief 5300+

frontpage screenshot

Wil jij ook weten waar het onderwijs van morgen wordt gegeven? Binnenkort zoek, filter en vergelijk je jouw volgende school of opleiding op ToekomstBehendig.nl. 

downArrow

----UPDATE 14 maart 2016---

De Duurzaam Onderwijs Gids heeft een naam: ToekomstBehendig.nl, de gids voor duurzaam onderwijs van basisschool tot universiteit.

LOGO transparent

Duurzaam onderwijs leidt tot toekomstbehendige mensen, die weten om te gaan met de complexe toekomst die voor hen ligt. 21st Century Skills PLUS, noemen we de kennis, vaardigheden en houding die daarbij passen. 

De gids biedt ouders en studenten de mogelijkheid om toekomstgerichte onderwijskeuzes te maken. Om hen te gidsen door de vele keurmerken, labels, programma's etc, bieden we enige houvast door een groeifase toe te kennen aan scholen en opleidingen. 

small fase 0Grond
Van deze school of opleiding hebben we nog geen gegevens. Dus wat er precies in grond zit weten we nog niet. Ben je docent en kun je informatie geven? Stuur ons een mailtje.

 

small fase 1Zaadje
Deze school of studie doet op ad hoc basis wel eens iets met duurzaamheid. Een basisschool heeft bijvoorbeeld eenmalig een themapakket op het gebied van drinkwater ingezet als lesmiddel.

 

small fase 2Kiem
Deze school of studie ontwikkelt structureel activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is hier een belangrijk thema aan het worden.

 

small fase 3Plant
Deze school of studie ontwikkelt structureel duurzame activiteiten en is hierbij systeemgeoriënteerd. Dat betekent dat duurzaamheid is opgenomen in de visie van de school. Op deze school kun je verwachten dat er systematisch in alle klassen wordt gewerkt aan duurzaamheid.

 

small fase 4Bloei
Deze school of studie heeft een ketengeoriënteerde opvatting van duurzame educatie. Dat betekent dat deze school niet alleen systematisch in alle klassen werkt aan duurzaamheid, maar hier ook ketenpartners zoals bij betrekt. Werkgevers bijvoorbeeld, of facilitaire diensten. Een voorbeeld: als er een nieuwe aanbouw nodig is voor de school, werkt de klas samen met een aannemer om te leren over duurzaam bouwen en duurzame energie.

 

small fase 5Vrucht
Deze school of studie werkt systematisch in alle klassen aan duurzaamheid en betrekt hierbij niet alleen ketenpartners, maar ook de maatschappij als geheel. De school kijkt wat de impact is van het onderwijs. De school beoordeelt of leerlingen aansluiting vinden met de arbeidsmarkt in de nieuwe, circulaire economie.

 

Let op: Groeifase is een indicatie

Bij een meetmethode als deze zullen er altijd gevallen zijn waarbij scholen in groeifase 1 zitten, terwijl ze in sommige opzichten wel al gevorderd zijn tot groeifase 3. Zie de groeifasen dan ook als een indicatie: een middel om te kijken welke scholen voor jou in de basis interessant zijn. Daarna kun je zelf verder onderzoeken wat dé toekomstgerichte school is voor jou - of je kind. Scholen en opleidingen zullen in staat gesteld worden om zelf aanvullingen te doen en toelichting te geven op de groeifase.

De lancering van de gids is uitgesteld naar de eerste week van april. 

college launch

Afgelopen vrijdag (11 maart 2016) is het "merk" van de gids gelanceerd en zijn de bezoekers van het #DLDD college getrakteerd op een demo. De daadwerkelijke release van de gids is uitgesteld naar de eerste week van april. 

Roadmap:

Release 1 (april 2016) 

- zoeken, filteren, vergelijken, databeheer, docentenpagina, dataset Utrecht* compleet en correct

Release 2 (mei 2016)

- login, databeheer voor education- en sustainabilitypartners

______________________________________________ 

* De huidige database bevat reeds alle school en opleidingsdata van Nederland. Omdat acurate data en dan met name de duurzaamheidsinformatie van curciaal belang is voor het slagen van de gids, zullen we alle data per regio onderwerpen aan een check. Utrecht wordt daarbij gebruikt als een benchmark. De eerste release in april voorziet daarom in ieder geval in een volledige dataset voor Utrecht. Daarna zullen de volgende regio's snel volgen.

 

Wat hieronder staat is van toepassing op de periode van voor de succesvolle crowdfundingscampagne. We vinden het leuk om te laten zien hoe "dingen"groeien.

Het is nog een codenaam de "Duurzaam Onderwijs Gids", maar de ontwikkeling ervan is al in een vergevorderd stadium. Van basisschool tot universiteit, we hebben bijna alle informatie over duurzaamheid op school en in opleidingen verzameld. Ook een groot deel van de techniek is al aanwezig. Voordat we live kunnen, is er nog wel wat nodig.

Voor wie is de gids?

  • Voor ouders en studenten: duurzame keuzes mogelijk maken
  • Voor scholen en opleidingen: podium en inspiratiebron
  • Voor docenten: eerste hulp op weg naar duurzaam onderwijs
  • Voor duurzame labels en kenmerken: bereik en zichtbaarheid vergroten

Wat is er nog nodig?

Plat gezegd: geld! Voor de korte termijn ca. 20.000,- euro voor de technische doorontwikkeling, marketingstrategie en uitvoering. Voor de lange termijn wordt er gewerkt aan een (not-for-ptofit) businessmodel. Hierover zijn ook een aantal goede gesprekken gaande.

OPMERKING: Tot nu hebben zoveel mensen zoveel dingen als liefdewerk gedaan. Dat is natuurlijk zeer waardevol en voor een groot deel hopen we dat mensen zo enthousiast blijven om duurzaam onderwijs op de kaart te houden. Maar er zijn nu eenmaal kosten en als je tempo wilt maken, is het kunnen betalen van mensen voor hun werk, wel zo prettig. Daar kan crowdfunding uitkomst bieden.

Crowdfunding

In oktober starten we met een crowdfundingcampagne. We willen graag weten of een campagne een kans van slagen zou maken. Daarom hebben we een korte enquete (4 vragen) gemaakt om dat te inventariseren. Inmiddels is de enquête gesloten. De uitkomsten hebben ons gesterkt om de campagne ook echt op te gaan starten. Binnen een week hebben bijna 200 mensen de enquête ingevuld waarvan ruim de helft aangaf te willen helpen.

Samenwerking

De gids is een samenwerking tussen Groene Generatie NL, Studenten voor Morgen en Het Groene Brein. Het is de bedoeling dat de gids een veel grotere samenwerking gaat faciliteren tussen alle mogelijke organisaties die werk maken van duurzaam onderwijs en natuurlijk met het onderwijs zelf.

Nine

nine27082015

Meer weten over de keuzegids, mail Nine.

 

Lees ook:

Groene Generatie Pro

ASSESS

Sustainability Assessments

Hoe goed ben jij voorbereid op de uitdagingen van morgen? Binnenkort weet je het. Groene Generatie NL ontwikkelt de Personal Sustainability Assessment Toolkit. Klik voor meer.

GIDS

ToekomstBehendig.nl

Waar vind je het onderwijs van morgen? Waar gaan je kinderen straks naar school en met welke studie ga jij het maken? Wij weten het al... lees verder